Nyilvnos Informcis Terminl Hlzat

 

 

Szoftver-rendszer


Tartalomjegyzk

 

 

1. ltalnos ismertet. 2

2. Megvalsts. 2

3. Kliens alkalmazsok. 3

3.1 Bngsz kliens. 3

3.2 Prezentcis kliens. 3

4. Szerverek: 4

4.1 Authentikcis szerver 4

4.2 Felgyeleti szerver 4

4.3 Prezentcis szerver 4

5. Felgyeleti alkalmazsok (felgyeleti szerver vezrlshez) 5

5.1 Parancskezel felgyeleti alkalmazs. 5

5.2 Kamerakp-kezel felgyeleti alkalmazs. 5

6. Mellklet: 6

6.1 Bngsz kliens s prezentcis kliens egy beltri terminlban. 6

6.2 Bngsz kliensek egy kltri pavilonban. 6

6.3 Tvfelgyeleti s prezentci-szerkeszt kliensek. 7

6.4 Szerverkzpont 7

 


1.         ltalnos ismertet

 

A Nyilvnos Informcis Terminl Hlzat rendszer interaktv grafikus felhasznli felletet biztost internetes terminlhlzat mkdtetsre szolgl.

A terminlok Internetbngszsre, informcis adatbzisok hasznlatra, levelezsre, hangos-kpes zenetek kldsre, reklmok, tjkoztat anyagok megjelentsre alkalmasak. Egyarnt kpesek nll mkdsre (ebben az esetben csak statikus informciszolgltats lehetsges), vagy a szerverkzpontbl felgyelt tvolrl frisstett hirdetsek illetve folyamatosan vltoz alkalmazsok megjelentsre.

Tvfelgyelet esetn, az adminisztrcis alkalmazsokon keresztl kvethet a kliensek mkdse, tovbb azok tvolrl vezrelhetk s frissthetk. A prezentcis szerver kezeli a megjelen alkalmazsokat, az Authentikcis szerver a tvoli bejelentkezseket.

A folyamatos mkds elrse rdekben a terminlok folyamatos nellenrzst vgeznek. A felmerl lehetsges hardver hibkrl a kzpontnak tjkoztatst adnak. Enyhbb hibajelensgeket, mint pldul hlzati problmk, kisebb hardver gondok (pldul webkamera meghibsods) a kliensek megprblnak sajt eszkzkkel megoldani. Bizonyos korltozott lehetsgekkel tovbbra is mkdkpesek maradnak, s csak rtestst kldenek a kzpont fel a hibajelensgekrl. Slyosabb hibk szlelse esetn a terminlok a hiba jellegtl fggen akr tvolrl irnytva, akr automatikusan is lellthatk a karbantart megrkezsig.

 

2.         Megvalsts

 

A kliens s szerver oldali alkalmazsok Linux platformra plnek. a KDE grafikus krnyezet lehetsgeit kihasznlva. A megvalsts C, C++, PHP, illetve Java nyelven trtnt, SQL alap adatbzisokra plve. Az adatbzis adminisztrci egy bngsz programon keresztl elrhet webes formtum PHP alkalmazson keresztl trtnik.

A kliens adminisztrci a tvfelgyelet s prezentci-szerkeszts intraneten keresztl trtnik. A kliensszerver kommunikci nyilvnos Internet hlzaton, titkostott adatfolyamon keresztl valsul meg, vagy hlzati problmk esetn opcionlisan vlaszthat alternatv csatornkon.(pldul SMS zenetek)

Tbbszerveres krnyezetben a rendszer felksztett arra, hogy a folyamatos adatbzis szinkronizci rvn brmely kies szerver esetn alternatv tartalkszerverek vegyk t a kies feladatait.

A prezentcik lehetnek egyarnt statikus kpek, vagy animcik, de akr egyedi alkalmazsok is. Igny esetn lehetsg van egyszerbb emullt Windows krnyezet programok futtatsra is. Az animcik futtatsa a teleptett segdalkalmazsokon keresztl trtnik, a beptett prezentcikezel kliens segtsgvel, az llkpeket is ez az alkalmazs jelenti meg. Minden ms egyedi ignyeknek megfelelen fejlesztet alkalmazs linux platformra kszlt.


3.         Kliens alkalmazsok

 

Minimlis hardver s szoftver kvetelmny:

 

-         Pentium PIII 800Mhz,

-         128 MB RAM,

-         Hlzati krtya, Hangkrtya

-         40GB HDD,

-         15 Monitor (minimlis felbonts 1024*768/32Bit/60Hz),

-         COM portra csatlakoztathat krtyaolvas, (Cybermouse ACR20S kompatibilis) (opcionlis)

-         Netpanel Guard eszkz (opcionlis watchdog eszkz)

-         Webkamera (opcionlis)

-         Opercis rendszer: SuSe 8.2.

 

3.1         Bngsz kliens

 

A bngsz felletet biztost gp feladata a kapcsolattarts a felgyeleti kzponttal, a prezentcis gp felgyelete s kapcsolattarts a csatlakoztatott hardver berendezsekkel. Ekzben klnfle sttusz zeneteket kld a felgyeleti kzpont fel s vezrli a berendezs ki-be kapcsolst, illetve klnfle nellenrz feladatokat hajt vgre. A felgyeleti kzpontbl kiadott parancsokkal vezrelhet s tvolrl frissthet is modulris felptsnek ksznheten. SMS egysg meglte esetn hlzati kapcsolat hinyban is alkalmas parancsok vtelre, ekkor kiegszt hardver eszkz kzvetti szmra azokat. Egyik f feladata azonban a bngsz fellet mkdtetse

Amennyiben a Netpanel tartalmaz krtyaolvast, akkor lehetsg van a chipkrtys bejelentkezsre, egybknt az Authentikcis szerver ltal trolt egyedi kdszavakkal lehetsges a bejelentkezs, vagy csak informciszolgltatst vgez a terminl, kln bejelentkezs-kezels nlkl. Kategorizlt weboldal gyjtemnyek knnytik meg a bngszst, a beptett e-mail kliens segtsgvel pedig kpet (opcionlis webkamera meglte esetn) s hangot tudunk kldeni a begpelt levl mellkleteknt. A kp felvtele a beptett kamera, a hang pedig a beptett mikrofon segtsgvel trtnhet.

3.2         Prezentcis kliens

 

A kliens alkalmazs nll mkdsre kpes, a feladata reklmok s informcik szolgltatsa. Folyamatosan kapcsolatban ll, mind a felgyeleti kzponttal, mind a prezentcis szerverrel. Mkdst a bngsz felletet biztost gp felgyeli. A Hlzatot a bngsz gpen keresztl ri el, a reklmok illetve alkalmazsok frisstse is ezen a vonalon keresztl trtnik. Vezrlse a felgyeleti kzpontbl a bngsz gptl fggetlenl is trtnhet. Hang, kp s animcik egyarnt megjelenhetnek a kliens gpen, de lehetsg van egyedi alkalmazsfuttatsra is.


4.         Szerverek:

Szerverek minimlis hardver s szoftver kvetelmnye:

 

-         Pentium PIV 1,7 GHz,

-         512 MB RAM,

-         80Gb HDD, Hlzati krtya,

-         15 Monitor (minimlis felbonts 1024*768/32Bit/60Hz)

-         Wavecom GSM modem (opcionlis, SMS kldshez/ fogadshoz)

-         SuSe Linux opercis rendszer (min 8.1)

 

A szerverkzpontbl trtnik a kliens gpek vezrlse s felgyelete, nyilvnos Internet-hlzaton s SMS zeneteken keresztl (opcionlis) a nap 24 rjban. A szerver-alkalmazsok sszevonhatk, de nagyobb mennyisg kliens esetn clszer az egyes feladatokat klnbz szerverek kzt megosztani.

4.1         Authentikcis szerver

Feladata a klnfle kdokkal (chipkrtya, felltkrtya, manulisan bevitt kd) trtn bejelentkezsek kezelse, az egyenlegek folyamatos nyomon kvetse, az adminisztrtor szmra statisztika ksztse. A kommunikci titkostott csatornkon keresztl folyik. A kommunikci lpsei naplzdnak. Minden kliens kommunikcis krsnl trolja a szerver a krs forrst (TCP/IP cmet s egyedi azonostt egyarnt), illetve a fogadott krst. A naplk alapjn kszthetk el a szerver oldali statisztikk az aktulis egyenlegekrl. Mivel adott idben egyidejleg viszonylag kevs kliens csatlakozik a kzponthoz ezrt alkalmas nagyobb szm kliens kiszolglsra.

4.2         Felgyeleti szerver

A szoftver folyamatosan veszi az egyes kliens gpekrl rkez kpeket (opcionlisan meglev webkamera esetn) s llapotjelzseket. A kpekkel kapcsolatban lthat, hogy melyik kliensrl rkeztek. Amennyiben valamelyik kliens esetben gyans krlmnyt szlel az opertor, akkor krheti az adott kliens fokozott figyelst. Bizonyos idkznknt a szerver megkvn bizonyos interaktivitst az opertortl, ellenrizve, hogy figyelemmel ksri a kpernyn megjelen informcikat. A felgyeleti szerver kzvetti a tvolrl kiadott parancsokat a kliensek fel. A parancsok nyilvnos hlzaton, vagy SMS-ben kerlhetnek elkldsre. Szerverenknt csak korltozott szm kliens kiszolglsra alkalmas a folyamatos kommunikci miatt, elssorban a kpfogadshoz szksges svszlessg miatt.

4.3         Prezentcis szerver

A szoftver folyamatosan kveti az adott napra felvett hirdetseket, s kezeli ezek elosztst a kliens gpek fel. Az alkalmazs rendelkezik egy bngsz felleten keresztl elrhet adatbeviteli rsszel, amelyen keresztl prezentcik tlthetk fel, illetve bellthatk a prezentci jellemzi, megjelensi idpontjai. Tbbfle formtum, llkp, mozgkp, s egyni alkalmazs is megjelenhet a reklmfelleten.

A prezentcis szerver a felgyeleti szerveren keresztl kommunikl a prezentcis kliensekkel. A prezentcik kliensekre trtn msolsa folyamatos szinkronizcival trtnik. A szinkronizci idztett, a svszlessgnek csak bizonyos szzalkt hasznlva trtnik, tipikusan azon idpontokra idztve, amikor a bngsz fellet felteheten kevsb hasznlt. Az egyes megjelensekrl naplfjlok kszlnek, amelyek a ksbbiekben megtekinthetk s segtsgkkel nyomon kvethetk a pontos megjelensi idpontok.


 

5.         Felgyeleti alkalmazsok (felgyeleti szerver vezrlshez)

 

-         Pentium PIV 1,7 GHz,

-         256 Mb RAM,

-         40Gb HDD,

-         2 db 17 Monitor (minimlis felbonts 1600*1200/32Bit/60Hz),

-         Specilis ktfejes videokrtya (ajnlott Matrox, vagy ATI Radeon sorozat)

-         Hlzati krtya, Hangkrtya.

-         Windows XP vagy SuSe Linux opercis rendszer

 

A tvfelgyeleti szerver egy tbb rszbl ll felgyeleti kliens programon keresztl rhet el. A felgyeleti program kt fbb alkalmazsbl ll, illetve egy bngszn keresztl hasznlhat adatbeviteli s statisztikai rszbl. A menrendszer segtsgvel szabvnyos bngszprogramon keresztl rhet el mindkt felgyeleti alkalmazs.

 

5.1         Parancskezel felgyeleti alkalmazs

 

A alkalmazs lehetv teszi, hogy a kliensek fel, (opcionlisan meglev SMS modul esetn SMS-ben) parancsokat kldjnk, s bizonyos folyamatokat elindtsunk, pldul programfrissts, jraindts, sttuszlekrs stb.. Itt kvethetjk nyomon a kliensek mkdst, a parancsokra adott visszajelzseket is. Az aktv s inaktv kliensek listja mellett megtekinthetk az sszes teleptett terminl adatai. Figyelmeztet zenetek rkezsekor az opertor a hely s a hibajelensg megnevezsvel egytt kap egy rtestst, s ennek megfelelen kezelheti le a hibajelensget, akr tovbbtott hibabejelentssel, akr szerviz szakember kikldsvel, akr a kliens mkdsbe val beavatkozssal.

 

5.2         Kamerakp-kezel felgyeleti alkalmazs

 

Az alkalmazs a felgyeleti kpek kvetsre szolgl. Egy 4*4es kpmtrixban lthatk a webkamerval rendelkez terminlok a kivlasztott zemmdnak megfelel sorrendben. Krhetnk vltakoz kpmegjelentst, fokozott kpfigyelst, s esemnyvezrlet kpmegjelentst illetve ezek kombinciit. Esemnyvezrelt megjelentsnl csak a mozgst illetve hibajelensget jelz gpek kamerakpei lthatk.


6.         Mellklet:

 

6.1         Bngsz kliens s prezentcis kliens egy beltri terminlban

6.2         Bngsz kliensek egy kltri pavilonban.


6.3         Tvfelgyeleti s prezentci-szerkeszt kliensek

6.4         Szerverkzpont